ögonblick jag bevarat

Vatten – en självklarhet för alla??

Vatten som porlar, vatten som forsar fram, vatten som omsluter mej när jag badar. Jag står gärna länge i duschen och låter vattnet stråla ner över min kropp. Ibland duschar jag två gånger om dagen, särskilt på sommaren när det är varmt. Dricker gärna vatten till maten, spolar länge så att det ska bli kallt och gott. Det är självklart att tvätta av potatisen i vatten innan jag kokar den. Skölja av diskmedel från disken. Tvätta mina kläder när jag använt dem ett par dagar.

IMG_6390

”800 barn dör varje dag på grund av smutsigt vatten.

Rent vatten är en mänsklig rättighet, men fortfarande saknar 663 miljoner människor tillgång till rent vatten och varje dag dör 800 barn under fem år på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien.” (texten är hämtad från unicefs hemsida)

Brister i vatten och sanitet påverkar kvinnor och flickor särskilt hårt. I samhällen där det inte finns latriner är kvinnor ofta begränsade till att uträtta sina behov där de inte syns eller när det är mörkt ute. Detta är

både en hälsorisk och en säkerhetsrisk för flickor som nattetid tvingas promenera själva utomhus. Flickor är även särskilt utsatta när skolorna saknar vatten och separata toaletter för flickor och pojkar. Många flickor hoppar av skolan där de börjar få sin menstruation.

Om du vill göra skillnad så finns det ett antal organisationer som du kan stödja. T ex Oxfam, unicef, Friends of Sierra Leone. Behöver du fler förslag är det bara att kolla internet!IMG_6387

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *